bescottish
Bevezető

Üdvözlök mindenkit a Be scottish nevet viselő oldalon!
Sokat gondolkoztam azon, hogy létrehozzak-e egy olyan blogot, ahol a skóciai életemről (is) írok, és végül döntésre jutottam. (: Remélem szolgálhatok néhány érdekességgel, hogy milyen lehet Skócia egy részén élni és dolgozni (:

A blog szerkesztője egy huszas éveiben járó debreceni lány, aki ugyan a legfiatalabb ezen a munkahelyen, de igyekszik mindent kihozni magából (:


 
Társalgó
 
Partnerek

Lorie | Cee | JiMin | Vivi | Dodich

 
Add le a voksod
Szeretnétek egy oldalt, ahol könyves cikkek, érdekességek vannak?

Igen
Nem
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Oldal infók

Szerkesztő: Manó
Oldal témája: Blog, ajánlók
Nyitás: 2015.07.31.
Css sablonkód: a Sam and Aemy Design

 
Látogatók
Indulás: 2015-07-31
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Css
A design a Sam and Aemy Design munkája!
 
Egyéb kódok
 
Főoldal

Könyvkihívás 20. rész

2018.06.22. 08:32, Manó
Jenny Colgan - Piciny Csodák Péksége

Jenny Colgan inkább a romantikus témák felé húz - legalábbis ilyen témájú könyveket láttam tőle. Ami nem is baj, hiszen ezután a könyv után elmondhatom, hogy érdekesen ír (:

Miről szólt?
Polly és Chris már hét éve együtt élnek, de kapcsolatuk válságba kerül. Chris visszaköltözik az anyjához, Polly pedig kiadó lakást keres. A hirdetések közt akad egy romantikusan csábító; egy apró szigeten álló házikó, ahová csak apálykor lehet eljutni autóval. Barátnője hiába próbálja lebeszélni az őrült tervről, Polly hajthatatlan. A kikötőfal fölött álló ház igencsak rozoga állapotban várja új gazdáját, és a barátságtalan helyiektől vásárolt ehetetlen péksütemény sem segít Polly hangulatán. Késő este süt néhány cipót, amiből hajnalban visz a halászoknak. A faluban hamar híre megy Polly süteményeinek, így a lány új barátokra, különc hódolókra – no meg esküdt ellenségekre – tesz szert, és ki tudja, talán a szívvel-lélekkel sütött finomságok őt is megváltoztatják, hogy képes legyen újra bízni és szeretni…

Véleményem a könyvről
Mostanában ritkábban találok olyan könyveket, amik kicsit romantikusabbak és könnyebbek (idén talán a The Music Shop volt ehhez hasonló). De folyamatosan keresek és kutatok, mert érzem, hogy szükségem van rájuk a sok thriller, true strory, sci-fi és társaik mellett.
Valamelyik nap tekertem lefele az egyik könyves csoportban, amikor megleltem ezt a könyvet (jó, e-könyvet). Gondoltam miért is ne. Ez egy trilógia első kötete, ám a harmadikat még nem találtam meg, így csak erről és a második kötetről lesz beszámolva. (:
Na de vissza is térek a könyvhöz. Polly egy kis válságon megy keresztül és ehhez szüksége van egy kis énidőre. Egy kis szigeten találja magát, ahol természetesen még minden nehéz, de szépen lassan felküzdi magát, talál barátokat és úgy érzi, mostantól képtelen lenne elhagyni a helyet, hogy visszaköltözzön a nagyvárosba.
Őszintén élveztem a könyvet. Főleg, ahol egy női főszereplő igyekszik megtalálnia a maga útját - ezt úgy értem, hogy sok férfi lenézi a nőket, hogy ők képtelenek egyedül bármit is elérni. Tessék, itt van Polly, aki egy csőd után sikeresen talpra áll; míg egykori barátja az édesanyjánál sírdogált és a sebeit nyalogatta. Én úgy vagyok ezzel, hogy kell egy mélypont, ám az ebből való kimászás az, ami miatt becsülendő a végkifejlet. Emiattt is örültem, mikor Polly végre megtalálta önmagát és azt, amit szeret csinálni és ki is tartott mellette.

Könyvkihívás 19. rész

2018.06.16. 08:45, Manó
Lewis Caroll - Alice's Adventures in Wonderland and Through the Looking-Glass

Alice kalandjait sokféleképpen ismerhetjük, de érdekes volt az eredeti megközelitést is elolvasni.

Miről szólt?
Ennek a furcsa ötletektől hemzsegő, kalandos, vidám mesekönyvnek a szerzője, Lewis Carroll a múlt században élt, matematikaprofesszor volt az oxfordi egyetemen. Világhírűvé vált könyve első ízben 1865-ben jelent meg. Azóta – immár a világ gyermekirodalmának klasszikusaként – szinte valamennyi nemzet nyelvén napvilágot látott. Az angolszász humor e sajátos alkotása Alice oldalán elvezeti az olvasót Csodaországba – amely valójában álomvilág, a Viktória királynő korabeli Anglia torzképe. Aki ismeri az angol történelmet, az a Szív Királynőben könnyen felismerheti a hirtelen haragú Viktóriát, s férjében, a pipogya Szív Királyban a jelentéktelen Albert herceget. De megtalálhatjuk e könyvben az angol igazságszolgáltatás, iskolarendszer vagy éppen sportszenvedély végletekig vitt, humoros torzképét is.
Minden ​tükör kész varázslat: megkétszerezi a világot! Szinte kedvünk támad belépni és körülnézni abban a másik világban. Bizonyára mindenki érezte már ezt a vágyat, legalábbis gyermekként. Ám amire mi csak vágyunk, azt Alice véghez is viszi. A kandalló fölötti nagy tükörben ez a bájos és talpraesett leányka átlép egy különös, bolondos birodalomba. Itt a megelevenedett sakkfigurákon kívül olyan fura lények fogadják, mint a zsemlepke, a hintalódarázs, aztán Subidám és Subidú, no meg Dingidungi, hogy az Egyszarvúról meg Gyilkanyesszről ne is beszéljünk. Sok veszély közt, sok mókás kalandon át jut el Alice odáig, hogy királynővé koronázzák.

Véleményem a könyvről
Bevallom rengeteg féle változatot láttam/olvastam, így kiváncsi voltam, hogy milyen az eredeti történet. Elég szokatlan volt angolul elolvasni, de érdekes volt. Az 'Alice Csodaországban' egy bővített változat, hiszen az első verzió 'Alice kalandjai a Föld alatt' címet viselte és 3-4 fejezettel rövidebb is. Az előbbiben találkozunk a klasszikus karakterekkel (mint például az Őrült Kalapos és a Chesire macska) és megkapjuk a jól ismert teapartit is, ám az utóbbiban ez nincs benne. Tükörországot kevésbé ismertem, de eléggé érdekes volt. Tetszett a sakktábla kivitelezés és az, hogy másképp telik az idő. Kicsit más megközelítésből kapjuk meg a Vörös és Fehér Királynőket, ám mégis megmaradt bennük ugyanaz a karakteritás, mint a Csodaországbeli énjükben. Maguk a történetek ugyebár egy-egy álomvilág, így teljesen "normális" minden, ami történik. Merthát valljuk be, ki ne álmodna egy Őrült Kalapossal és egy Vigyórgó macskával? (:

Egy kis blog

2018.06.15. 09:40, Manó
Címkék: blog

Gondoltam ideje lenne írni egy kis blogot is, hiszen a legutóbbi ilyen bejegyzés arról szólt, hogy kb idegbajt kapok...

Azóta persze valamennyire sikerült helyrebillenni. Viszont elég sok új szabály jött érvénybe az étteremben, amire azt mondom, hogy nem normális.
Kezdem ott, hogy kb másfél hónapja 3-4 naponta mindig behoznak valami új szabályt, hogy mit és hogyan csináljunk és ami teljesen logikátlan. Most kitalálták, hogy a Front of House emberek (akik ugye az ételpultban vannak és a tálcaszedők) nem mehetnek hátra a konyhába és csak egy bizonyos helyen közlekedhetünk. Hogy miért is rossz ez? Mi, pultosok, nem mehetünk hátra, ha például fel kell töltenünk a vajat, sajtokat/szalámit/sonkát (ez a három csak reggel van); nem mehetünk hátra, ha például bébiétel kell vagy fel kell töltenünk a műzlis részleget;akkor sem mehetünk hátra, ha a kenyereket kell előkészítenünk - azt is a konyhások hozzák ki arra a részre, ahol szabad járnunk. Kérdem én: miért adnak kétszer annyi munkát a konyhások nyakába?? Persze a kételyeimet elmondtam az egyik Team Leadernek - miközben áttakarítottam a Coast éttermet (mert hát a Team Diner nem igazán szeret takarítani, ha pár napra átcuccolnak) - és persze ő is furcsállta ezt az egészet; plusz mondta, hogy valami változás mindig történt, mikor mi hátramentünk. Itt monstam, hogy ez azért furcsa, mert akik általában hátramegyünk, vagyunk annyira értelmesek, hogy nem változtatunk meg pakolgatunk át dolgokat. Amugy is azért megyünk ki, ami kell (én legalábbis), a többi meg nem érdekel...
Úgyhogy igyekszem ezen átlépni és nem arra gondolni, hogy ezek idióták és semmi értelme az egésznek. Főleg, amikor az egyik szakács jön oda hozzánk, hogy ő erről a változtatásról semmit nem tud.

A másik, hogy a héten audit van az egész resorton és mindenki teljesen pánikban van. Szerda este például még a mosogatókhoz se mehettünk ki. A tegnap nem tudom hogy zajlott, mert nem dolgoztam, de szerintem ugyanez ment... Oké, hogy mindennek tökéletesnek kell lennie, de attól függetlenül nem kellene ennyire rástresszelni, mert akkor több hiba jön elő, ami miatt esetleg minuszt kaphatunk. Így is rengeteg megbeszélésünk volt, tudjuk mit kell csinálnunk...

Oké, ezt így átolvasva elég egoistának tűnik, viszont tényleg hetek óta készítenek fel minket egy esetleges auditra, így tényleg úgy vagyunk vele, hogy ha jön, tudunk válaszolni a kérdésekre, figyelünk mindenre; csak nem stresszelünk rá úgy, mint a Leaderek vagy a Managerek (:

Könyvkihívás 17.-18. rész

2018.06.14. 09:34, Manó
Leiner Laura - Szent Johanna Gimi 7.-8.

Elérkeztünk a sorozat záró köteteihez. Érdekes volt kicsit érettebb szemszögből elolvasni a sorozatot, mégha a bejegyzésekből annyira nem jött át. Elég sok dolgot vettem észre; plusz voltak dolgok, amik kevésbé tetszettek, mint mikor először olvastam 16-17 évesen (:

Miről szólt(ak)?
Szeptember 1-jén Reniék immár irigyelt végzősökként lépnek be a suli épületébe, de vajon tényleg irigylésre méltó a helyzetük? Egy biztos: a legzsúfoltabb, legeseménydúsabb évnek néznek elébe, amelynek már az első fele is tele lesz óriási élményekkel (szalagavató, nagy végzős bulizások, utolsó közös szilveszter), ugyanakkor komoly buktatókkal (érettségi tárgyak kiválasztása, a felkészülés megkezdése és a nagy kérdés: a továbbtanulás). Ám a 12/b., mint tudjuk, nem átlagos társaság: ők mindent megtesznek azért, hogy az utolsó évük valóban felejthetetlenné váljon, nemcsak önmaguk, de a Szent Johanna gimi összes tanára és diákja számára is…
Könyvtár „Okos kis könyv ez, elindult a saját útjára. Én pedig most magára hagyom, elengedem, hiszen én azt hiszem, mindent megtettem, amit lehetett, mindent úgy írtam, ahogy szerettem volna, most pedig elégedett vagyok az eredménnyel, mert tudom, én a kezdetek kezdetén valami ilyesmit akartam a végére. Nem egy finálét, elcsépelt ömlengést vagy túlcsavart szálakat. Úgy érzem, ez a sorozat az egyszerűségével nyerte el mindazt, amit elnyert, én pedig végig tartottam magam ahhoz az elvemhez, miszerint ez csak egy sztori egy hétköznapi lányról, A FIÚRÓL (csupa nagybetűvel), a tanulásról, a barátairól, a családjáról, az életéről meg úgy általában, a Szent Johanna gimiről.”

Véleményem a könyv(ek)ről
A hetedik részben elérkeztünk a végzős év első feléhez, amikor is mindenki nagy választás elé kerül, jön a szalagavató, a félév, ki milyen egyetemre/főiskolára megy stb. Lassan mindenki érzi, hogy nem sokáig maradnak már így együtt és igyekeznek minél több időt együtt tölteni.
Őszintén ebben a részben láttam azt, hogy mennyire sokat változtak a karakterek. Kinga végre rájött, hogy igenis lehetnek barátai anélkül, hogy kizárná őket a problémáiból, hiszen nem tud mindent egyedül megoldani. Reni végre rájött, hogy Arnold önző céljai sosem Reni érdekeit tartotta szem előtt, míg a többi 10 ember bármit megtett volna érte gondolkoás nélkül és anélkül, hogy megváltoztatnák a lányt. És a többiek... 12 diák, akik a gimis évek alatt jobban összekovácsolódtak, mint 9.-ben gondolták volna...
A nyolcadik és egyben utolsó kötet(ek)ben végre eléerkezünk a második félévhez, ahol mindenki pánikol, belehúz, stresszel. De közben igyekszenek önmaguk is maradni. Még az év elején jött egy ötlet, hogy 12 balhét beiktatnak így az utolsó évre, hogy a következő évben legyen mikről sztorizgatni a többieknek. Amugy is mindig tőlük zengett az iskola, de szerintem ez például teljesen jó ötlet volt.
Most, hogy újraolvastam a sorozatot, kicsit másképp látom az egészet, mint mikor gimiben olvastam. Kicsit furcsálltam egyes tanár "húzzál innen" és a hasonló kijelentéseit - mert hát nálunk nem így álltak hozzánk a tanárok; plusz ha sikerült felhúznunk őket valamivel, akkor nem ilyen kijelentéssel küldtek ki minket -, de ez már mellékes. Így kicsit felnőttesebb gondolkodással úgy élem meg a történetet, hogy kicsit lagymatag, de nem rossz és a gimis korosztálynak pont megfelelő (ugyebár először én is a gimiben olvastam el a sorozatot). (:

Music on repeat

2018.06.04. 19:51, Manó
Címkék: zene ajánló

Mivel az lemőlt 1-2 hétben eléggé "leamortizálódtam", így csak benyomtam valamilyen zenét, hogy nyugtasson. Így jutok el mindig valamilyen filmzenéhez, ami most perpillanat "A mindenség elmélete" film záródala. A film maga alapból a csoda (és őszintén szólva csodálom - még mindig - Stephen Hawkingot és azt a fantasztikus elméjét), a zenéje pedig pláne. (:

 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!