Bevezető

Üdvözlök mindenkit a BeScottish nevezetű blogomon, melyet 2015 nyarán hoztam létre, miután Skóciában kezdtem el dolgozni. Kisebb-nagyobb megszakításokkal 3 évet tölthettem abban a gyönyörű országban, majd egy kicsit lentebb, Angliába mozdultam, ahol lassan 2 és fél éve vagyok. Őszintén szólva az egyik legjobb dolog, hogy eljuthattam egy olyan országba, ahova már nagyon régóta vágyom. Ugyan minden munkának megvan a maga árnyoldala, de nem lehet minden tökéletes, nemde? (: Ezáltal is igyekszem megosztani veletek a tapasztalataimat, élményeimet és ezenfelül vegyítek bele sok-sok könyves bejegyzést is. Kövessetek figyelemmel! (:

 

Az alábbi linkeken pár támpontot adok, hogy hol találhattok meg, illetve ha bármi kérdésetek van, nyugodtan jelezhetitek felém mind a kommentekben a bejegyzéseknél vagy a lentebb található kis menüben. Jelezzetek bátran (:

Főoldal Oldal Kérdés/Kérés Instagram Goodreads

 
Társalgó
 
Partnerek

Nálam nincs külön Elit és Top csere. Az alábbi oldalakra mindig feljárok, ám ha szeretnél kikerülni, akkor nyugodtan szólj és természetesen kiteszlek (:

Lorie / Cee / Jimin / Vivi / Dodich / AbethAnna / Zara
 
Oldal infók
Szerkesztő: Manó Tárhely: G-Portál
Indulás: 2015.07.31. Kategória: Blog
Köszönet: LindaDesign Tartalom: G-Portál

 

 
Látogatók
Indulás: 2015-07-31
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Css
 
Egyéb kódok
 
Főoldal

Hova a siettség?

2015.08.20. 23:00, Manó
Címkék: Siettség Skócia
Nemrégiben olvastam véleményeket a hotelről, ahol dolgozom és van, amivel egyetértek. Ez például a siettség. Mindig mindent időben be kell fejeznünk. Sokan írtak olyat, hogy sorban kell bemenni az étkezőbe, ahol leültetik őket, majd rögtön előétel-főétel-desszert és már szedik le az asztalokat. Nos ez így van. Túlságosan nagy a rohanás, minden monoton és menetrendszerű. Sokszor inkább emiatt vagyunk fáradtak és nem maga a munka fáraszt le - maga a rohanás, hogy minden időben meglegyen. Viszont ma este elgondolkoztam azon, hogy mióta kint vagyok lassan 4 hónapja, egyre jobban megszerettem a felszolgálást. Akár sietni kell, akár nem, egyre jobban belejövök. (: Eleinte féltem attól, hogy nem jegyzek meg semmit, de nagyon ritka, mikor 6-an mondanak 20 félét és nem lehet megjegyezni. (: A tányérok kivitele egyre jobban megy, mégha sietve rakom is fel - megtaláltam azt a pontot, amikor nem instabilak a tányérok és nem fog leesni egy sem :D nem mintha eddig leejtettem volna, csak majdnem (: Szóval nagy a rohanás, a pontosság és hogy minden rendben legyen. Ez valahogy nagyon fontos a skótoknak (és a briteknek). Néha bàr otthon is így lenne :D

A vendégek furcsa szokásai

2015.08.06. 18:32, Manó

Ezalatt inkább érteném azt, hogy mi az amitől tényleg agybajt tudok kapni néha - pláne ha már nagyon fáradt vagyok.
Az előételeket (reggel zabgríz, műzlik, narancslé, paradicsomlé, grapfruit lé - meg grapfruit gyümölcs; este leves és a menühöz való kis salátatányér (rákkoktél pl)) mindig trolikon szoktuk szervírozni. Vannak olyan vendégek, akik már annyira türelmetlenek, hogy képtelen kivárni, míg kiszolgálom az egyik asztalt (az étkező szekciókra van osztva és némelyik szekcióban nem csak egy vonalban, hanem inkább párhuzamosan vannak az asztalok), hanem rögtön leveszi a troliról, amit akar. Oké, hogy éhes - mi is éhesek szoktunk lenni -, de mégsem rohanunk le mindent.
Néhányszor kaptam olyan vendégeket, akik mindig finnyáskodtak valamin. Ha éppen egy icipicit barnább volt a piritós széle, mint ahogy szereti, akkor már húzta a száját; vagy éppen a 6. visszaküldés után se volt jó neki az a tükörtojás.

Turnusváltáskor sokszor történik az, hogy miközben adagoljuk a kéztisztítót tőlünk kérdezik meg melyik asztalhoz kell ülniük. De egymás után vagy 5-ször. Másnap reggel dettó - melyik asztalhoz kell leülniük, ugyanoda vagy ülhetnek bárhova vagy megint leültetik egy asztalhoz. Szóval tudnak kérdéseket feltenni, az biztos.

Minden szobában van egy névkártya, azzal a névvel, aki takarítja a szobát. Az egyik turnusban kaptam egy olyan üzenetet, hogy nem volt cserélve a törölköző. Na mármost, ki van írva a fürdőszobákba, hogy csak akkor cseréljük a törölközőket, ha a kádba rakják őket (vagy nagyon vizes). Mivel a törölközőtartón volt és nem is volt vizes egyik törölköző sem, így úgy vettem, hogy nem akarják cserélni. De szerintem csak nem olvasták el a feliratot, ami ott van közvetlen a tükör mellett a csapnál...

Gondolom sok mindenkivel történt már ez, aki szállodákban dolgozik, nem? (:

A számomra meglepő dolgok

2015.08.02. 15:56, Manó

Amióta kijöttem nagyon sok meglepetéssel találkozom - ami persze nem az időjárás. :D
Nagy meglepetéssel fogadott az, hogy mennyire közvetlenek és segítőkészek a skótok. Bármit megkérdezel tőlük, akkor pattannak és igyekeznek segíteni. Szokásuk love-nak illetve my dear-nek szólítani (mindkettő lényegében azt jelenti, hogy 'kedvesem').
Nagyon féltem attól, hogy nem fogom érteni amit beszélnek. Alapból nehezen szoktam hozzá a brit angolhoz, mivel én a suliban amerikai angolt tanultam. De kiderült, hogy míg skótul hadarnak, addig angolul teljesen érthetően beszélnek. Bár szerintem egy kicsit látják rajtunk, hogy nem éppen idevalósiak vagyunk. :D De itt a szállodában is a vendégek teljesen érthetően beszélnek - legyenek britek, írek, skótok, indiaiak stb.

Még mindig szokatlan az, hogy sokszor megkérdezik, hogy hogy vagyunk. Bármikor.
Valamint az még, hogy nagyon megbíznak az emberekben. Míg mi magyarok 10 szemmel figyelünk a holmijainkra, ők valószínűleg nyugodt szívvel megbíznak egy ismeretlent. Amit persze, mi nem tennénk meg. (:

Szóval a skótok tudnak meglepetést okozni, ami nem feltétlenül jelent rosszat. (: Az időjárásnál pedig már az a meglepő, ha süt a nap és végre nem kell melegpulcsit és kabátot felvenni. :D

Nyitva áll a blog

2015.07.31. 18:28, Manó

Üdvözlök mindenkit a Be Scottish nevű blogon!
Nem ez az első alkalom, hogy egy oldal szerkesztésébe kezdek és ebbe beletartoznak a blogok is. Most itt az ideje egy olyanba belevágni, ami ténylegesen az élményeimet tükrözik.

Április 26-án utaztam ki Skóciába, hogy itt fogok dolgozni. Ennek már bő 3 hónapja, úgyhogy elég sok minden történt és fog is történni.
Elég régóta terveztem már, hogy keresek munkát a suli mellé - nézegettem is már diákmunkákat egy ideje -, csak az egyetemen az egyik tantárgyam nem sikerült, így egy kicsit változtatnom kellett. Elkezdtem nézni rendes munkákat, amik többségével az volt a probléma, hogy papír kellett hozzá vagy éppenséggel diákmunka volt. És míg nem tudtam újra jelentkezni az egyetemre és otthon sem akartam ülni, így a szüleimmel megbeszéltük, hogy akkor tegyek egy próbát küldföldön. Nagyon régóta kivágytam Nagy-Britanniába (főleg Angliába), így rátaláltunk egy közvetítőre, aminek Magyarországon (és néhány vidéki helyen is, mint pl Szlovákia magyar lakta területe) van jó pár irodája, ami által végül lett munkám Skóciában. Bevallom őszintén, nagyon féltem az elején, hiszen sosem voltam egyedül külföldön, pláne hosszú időre. De idővel kezdtem hozzászokni, és szerencsém van, mert a munkatársaim nagyon segítőkészek.
A Highland Heritage egyik szállodájában kaptam munkát Glasgow-tól kétórányira, egy kis faluban. Nem sokan laknak itt - meg nem mondom pontosan hányan, mert én sem tudom :D -, de tényleg nagyon pici. Nehéz elképzelni, hogy két szálloda is van itt meg egy csomó bed&breakfast apartman, ugye? :D
Mikor megérkeztem ide, első meglepetésem az volt, hogy mennyi magyar dolgozik ebben a szállodában. De komolyan.

Minél előbb szeretném megosztani veletek az itteni élményeimet és remélhetőleg tetszeni is fog nektek. Várlak titeket a blogomon (:

Elejére | Újabbak | Régebbiek | Végére |
 

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.